Works / Renacimiento

Title: Estadio Chile 1974 / Renacimiento

Material: Glycerine soap, concrete, water.

Year: 2020

Artist Talk at Gallery Tegen2

“Om den elfte september. Jag har hört berättelser om den elfte september 1973, om mina föräldrars Chile, om mormor och morfar, farmor och farfar, tías, tíos, kusiner ja alla som blev kvar, om morfars skomakarverkstad på Alameda där han jobbade med sina fyra bröder som alla var kedjerökare, om huset i San Joaquín, om hemsydda klänningar, två till sommaren och två till vintern, om tonårskärlek i ett katolskt samhälle, om kyrkan, om prästerna, om vänskap, om att dansa cueca, om familj och gemenskap.

Jag har hört om mötet med det nya landet, landet där jag föddes, om sjuttikort, om svenska språkets melodi, om de nya vokalerna, om kylan, om soliga dagar då familjen gått ut i alldeles för tunna kläder övertygade om att solljus är lika med värme, om att jobba på dagen och plugga svenska på kvällarna, efter att ha nattat barnen, om Stockholms tomma gator efter midnatt då den sista krogen i hela stan hade stängt, om tystnaden, om sallad utan dressing, om det svenska välkomnandet, om solidaritet.

Jag har hört min mammas berättelser om de månader då hon och många andra fruar, mammor, systrar, vänner och släktingar ville veta om deras älskade var på samma plats som igår. Alla visste att närsomhelst kunde de föras till en annan plats, när som helst kunde de försvinna.

Men jag har hört väldigt lite från min far om hans tid i fångenskap i Pinochets diktatur. Det är förståeligt, hur berättar en för sitt barn om barbari? Om det våld en bevittnat mot sin och andras kroppar på grund av en politisk övertygelse som över en natt blev illegitim?

Det här verket är sprunget ur samtal med min far om hans tid i häkte, i Pinochets hemliga polis förhörsrum och därefter Estadio Chile 1974. Det här verket är en gestaltning av det som var möjligt att uttala, en gestaltning av militärens försök att bryta ner en hel generation och deras idéer, en gestaltning av tortyr. Trots allt som hände sker nu 2020 en pånyttfödelse i och med att grundlagen ska skrivas om i Chile. Den är gestaltad i den andra delen Renacimiento.”

/Paula UrbanoThis entry was posted in works. Bookmark the permalink.