Works / Varning för ras

 

Vernissage torsdag 1 november kl. 18. Kitimbwa Sabuni inviger utställningen och Sandra Medina från Bastard Produktion
framför Measured moments – en performancelek om kroppen. Fri entré, ingen
föranmälan.

Den 1 nov. ges också antologin ”Om ras och vithet i det samtida Sverige”
ut (red. Tobias Hübinette, Helena Hörnfeldt, Fataneh Farahani & René León
Rosales) som behandlar frågor om ras i dagens Sverige, och säljs till
vernissagepriset 100 kr (ord.pris 160 kr – beställ via:
https://mkc.nordicshops.com/product.html/om-ras-och-vithet-i-det-samtida-sverige?category_id=34).
Bernt Skovdahls bok “Skeletten i garderoben. Om rasismens idéhistoriska
rötter” ges samtidigt ut i nytryck och finns till samma pris.

Mångkulturellt centrums programverksamhet våren 2013

Alla evenemang äger rum på Mångkulturellt centrum, Fittja gård, det är alltid fri entré och ingen föranmälan krävs. Programverksamheten sker i samarbete med ABF Botkyrka-Salem och ansluter till Mångkulturellt centrums utställning om ras i en svensk samtidskontext, ”Varning för ras”, som pågår fram till januari 2014. För vägbeskrivning och information om Mångkulturellt centrum, se hemsidan http://mkc.botkyrka.se/besok-oss/hitta-hit

Programansvarig: Tobias Hübinette, 08-531 869 98, tobias.hubinette@mkc.botkyrka.se

 

Torsdag 17 januari kl. 18

Visning av filmen Punkt.mannen

Visning av filmen Punkt.mannen och efterföljande samtal med manusförfattaren Lewend Tasin och regissören Foad Aram. Punkt.mannen är en tragikomisk berättelse om hur två icke-vita ungdomar, plötsligt och brutalt, görs medvetna om sin egen underordnade position i ett postkolonialt Sverige. Filmen ställer provokativa frågor om svensk vithet, psykisk alienation och mindervärdeskomplex, och behandlar ämnen som stereotyper och rädslor. I samarbete med ABF Botkyrka-Salem. Fri entré.

 

Torsdag 24 januari kl. 18

Visning av filmen Me & My Nose

Visning av filmen Me & My Nose (2009) och efterföljande samtal med regissören Ziska Szemes. Ziskas ”osvenska” näsa är anledningen till att hennes ursprung och tillhörighet ständigt ifrågasätts, och till att hon under sin uppväxt utsattes för rasistiska tillmälen. I filmen som ställer frågor om att vara blandad får vi följa med när Ziska ger sig ut på en resa för att finna sin identitet. ”Varför kan du inte bara vara Ziska och sluta vara invandrare?”, undrar Ziskas väninna. I samarbete med ABF Botkyrka-Salem. Fri entré.

 

Torsdag 31 januari kl. 18

Den finska skallens kön. När finnar var turaner och svenskar germaner

Pia Laskar, idéhistoriker och genusvetare vid Linköpings universitet, berättar historien om när finnar uppfattades som icke-vita medan svenskar föreställdes som ”supervita”. Hur har rastänkandet och rasforskningen i och om Finland sett ut, och vilka spår har den avsatt in i våra dagar? Vad har den tidigare synen på finnar som inte helt vita fått för konsekvenser för den

sverigefinska minoriteten? I samarbete med ABF Botkyrka-Salem. Fri entré.

 

Torsdag 7 februari kl. 18

Diasporiska maskuliniteter. Iranska mäns erfarenheter av rasism

Fataneh Farahani, etnolog vid Stockholms universitet, presenterar sin forskning som bygger på intervjuer med iranska män i Sverige, England och Australien. Hur behandlas och uppfattas män från Mellanöstern och hur ser deras erfarenheter av rasism ut beroende på plats? Hur formar hierarkier inom diasporan och olika rasifierande praktiker att vissa män ses som mindre privilegierade trots att de själva ser sig som normativa i relation till andra marginaliserade grupper? I samarbete med ABF Botkyrka-Salem. Fri entré.

 

Torsdag 14 februari kl. 18

Att producera en stad: Den önskvärda vita medelklassen

Ulrika Schmauch, sociolog vid Umeå universitet, berättar som sin forskning om vithet och marknadsföring av städer. I den globala och nationella konkurrensen försöker städer attrahera produktiva och kapitalstarka grupper. Hur marknadsförs en stad? Hur skiljer sig beskrivningar av staden riktade till nya invånare, besökare och investerare från de som är riktade till de som redan bor där? Utifrån ett intersektionellt perspektiv undersöker Ulrika vilka grupper som anses mest önskvärda och vilka som osynliggörs med Umeå som exempel. I samarbete med ABF Botkyrka-Salem. Fri entré.

 

Torsdag 21 februari kl. 18

Den svenska rasforskningen och dess arv

Andréaz Wasniowski, idéhistoriker vid Uppsala universitet, presenterar sin forskning om den rasbiologi som utvecklades under 1900-talets första hälft. Sverige intog en framträdande pionjärroll i dåtidens rasforskning, och det var här världens första statliga institut för rasbiologi grundades. Hur såg teorierna ut, vad menade man att en ras var, vilka raser ansåg man fanns och hur bedrevs rasforskningen? Hur såg relationen mellan ras, vetenskap och normer ut, och hur påverkar arvet efter den svenska rasforskningen oss idag? I samarbete med ABF Botkyrka-Salem. Fri entré.

 

Torsdag 28 februari kl. 18

Visning av filmen I skuggan av Lasermannen

Visning av delar av den kommande filmen I skuggan av Lasermannen och efterföljande samtal med manusförfattaren Mistre Tesfaye. Filmen handlar om den ekonomiska krisens Sverige på 1990-talet. Ny demokrati satt i riksdagen, flyktingförläggningar attackerades, ”lasermannen” och en nazistisk terrorgrupp härjade, Ultima Thule sålde 100 000-tals skivor och skinheadsubkulturen frodades och huserade på Fryshuset. Filmen bygger på Mistres personliga erfarenheter från sin tonårstid i Tumba. I samarbete med ABF Botkyrka-Salem. Fri entré.

 

Torsdag 7 mars kl. 18

Rasismen på internet

Lisa Bjurwald, journalist och författare till Europas skam. Rasister på frammarsch (2011), presenterar sin nya bok Skrivbordskrigarna (2013). Extremhögern har infiltrerat internet och gjort den till sin främsta arena för hatspridande. Hur skapas virtuella lynchstämningar? Varför har kommentarsfälten kapats av rasister? Självradikalisering via internet är en av framtidens svåraste säkerhetspolitiska utmaningar, för hur hittar vi nästa Breivik bland tiotusentals skrivbordskrigare? I samarbete med ABF Botkyrka-Salem. Fri entré.

 

Torsdag 14 mars kl. 18

Spelar det roll vem som spelar rollen?

Yael Feiler, teatervetare och lektor vid Södertörns högskola, berättar om sin forskning om representation och makt inom den svenska scenkonsten. Spelar det någon roll vem som spelar de etniska och rasliga Andra på scenen? Hur ser sambandet ut mellan den scenkonstnärliga verkligheten och det omgivande samhället? Yael har studerat hur den svenska scenkonstens förhållande till ras har förändrats under de tre senaste decennierna från färgblindhet till färgseende. I samarbete med ABF Botkyrka-Salem. Fri entré.

 

Torsdag 21 mars kl. 18

Visning av filmen Omar dödade mig

Visning av Roschdy Zems spelfilm Omar dödade mig (2011) och efterföljande samtal om rasism i Frankrike med forskaren René León Rosales. Sommaren 1991 hittas en rik änka mördad i sin villa i Toulon i Frankrike. Den mördade änkans marockanske trädgårdsmästare Omar Raddad grips, och efter en rättegång med rasistiska förtecken döms han för mord. En författare startar sin egen undersökning och bevisen för Raddads oskuld hopar sig, men rättsväsendet vägrar att ändra sin inställning. I samarbete med CinemAfrica. Fri entré.

 

Sö 24 mars kl. 13

Visning av filmen 500 Years Later

Visning av filmen 500 Years Later, regisserad av Owen ‘Alik Shahadah, och efterföljande samtal med ?. Filmen som vann jurypriset vid 2010 års Cannes-festival är inspelad i 20 olika länder, och berättar om de långtgående effekterna av slavhandeln och koloniseringen av Afrika från ett panafrikanskt perspektiv både för den afrikanska diasporan och för dagens afrikaner. I samarbete med CinemAfrica. Fri entré.

 

Torsdag 4 april kl. 18

Vithet i svensk spelfilm

Filmkritikern Hynek Pallas berättar om hur vita svenskar skildras i samtida svensk spelfilm utifrån sin bok Vithet i svensk spelfilm 1989-2010 (2011) och med exempel från dagsaktuella filmer och filmdebatter. Hynek intresserar sig för relationen mellan dagens samhälle, nationen och dess geografiska platser, och synliga och mindre synliga normer samt hur klass, kön och etnicitet samverkar med ras och vithet efter folkhemmets nedmontering. I samarbete med ABF Botkyrka-Salem. Fri entré.

 

Torsdag 11 april kl. 18

Gul utanpå. Att vara asiat i dagens Sverige

Patrik Lundberg, journalist och författare, presenterar sin debutbok Gul utanpå (2013). Hur är det att växa upp i Sverige som östasiat? Vad händer när du alltid definieras utefter ditt utseende? Patrik berättar om hur rasismen drev honom tillbaka till sitt födelseland Sydkorea. Och om vad som hände när han gjorde uppror mot de vita svenskarnas syn på asiater. I samarbete med ABF Botkyrka-Salem. Fri entré.

 

Torsdag 18 april kl. 18

Om rasstereotyper i svensk reklam

Jenny Ingridsdotter, etnolog vid Södertörns högskola, berättar om rasstereotyper i svensk reklam. Vilken påverkan har dessa bilder på människors vardag, och vilken världsordning upprätthåller de? Reklambilder av afrikaner med spjut, av lustiga asiater eller av ursprungsbefolkningar i Amazonas är inte oproblematiska. Annonser för sommarsandaler, snabbmat eller möbler bidrar till att skapa både skillnader och orättvisor. En kolonial världsordning upprätthålls i dagens svenska bildproduktion av de Andra. I samarbete med ABF Botkyrka-Salem. Fri entré.

 

Torsdag 25 april kl. 18

Konstnärspresentation med Paula Urbano

Konstnären Paula Urbano presenterar och diskuterar några av sina verk som tematiserar frågor om ras och svenskhet. Paulas konst utgår från människors livsberättelser, och hon intresserar sig för de moment när identiteter genomgår en förskjutning, exempelvis genom migration. I hennes verk vill hon skriva om historien, konstruera en ny verklighet och skildra samtiden genom filmer, installationer och fotografi och genom berättelser som innehåller flera olika verkligheter. I samarbete med ABF Botkyrka-Salem. Fri entré.

 

Torsdag 2 maj kl. 18

Konstnärspresentation med Caroline Ljuus

Konstnären Caroline Ljuus visar och presenterar två av sina videoverk. Som utlandsadopterad får man ofta frågor om ursprung, och den vanligaste frågan adopterade möter utgör titeln på konstfilmen Where do you come from? (2009). Den andra filmen, Your kind makes very good kissers (2010), är en dramadokumentär som bygger på autentiskt material uppläst av en skådespelare. Under våren 2009 besvarade Caroline flera kontaktannonser i Dagens Nyheter inskickade av svenska män som specifikt sökte asiatiska kvinnor, och det är männens svar som hörs i filmen. I samarbete med ABF Botkyrka-Salem. Fri entré.

 

Torsdag 16 maj kl. 18

Är kärleken färgblind?

Sayaka Osanami Törngren, etnicitetsforskare vid Malmö högskola, berättar om sin forskning om vita svenskars attityder till att dejta, gifta sig eller vara sambo med och få barn med en minoritetssvensk som har bakgrund i bland annat Afrika, Central/Östeuropa, Latinamerika, Mellanöstern, Syd/Östasien och Sydeuropa. Sayakas forskning om majoritetssvenskars syn på blandrelationer uppmärksammar betydelsen av ras i dagens Sverige då även åsikter om att ingå i relationer med adopterade från Afrika, Latinamerika och Östasien undersökts. I samarbete med ABF Botkyrka-Salem. Fri entré.

 

Torsdag 23 maj kl. 18

Om ras och afrikanska fotbollsspelare i Sverige

Carl-Gustaf Scott, gästforskare vid Södertörns högskola, berättar om sin forskning om afrikanska fotbollsspelare i Sverige i relation till frågor om ras, migration, integration och globalisering. Varför tenderar afrikanska spelare att placeras i offensiva positioner? Vilka rasstereotyper upprätthålls inom den svenska fotbollsvärlden? Och varför använder svenska sportjournalister rasord? Presentationen hålls på engelska. I samarbete med ABF Botkyrka-Salem. Fri entré.



This entry was posted in News. Bookmark the permalink.