Works / Reflexive Perception på MKC

#2-1

”Reflexive Perception – Urban walks in third space” och “Vithet i svensk spelfilm” på Mångkulturellt centrum.

Välkomna till vernissage och föreläsning med konstnären Paula Urbano och filmkritikern Hynek Pallas den 4 april med start 17:30, föreläsningen är kl 18:00

Vernissage 17:30 Reflexive Perception – Urban walks in third space. (Vernissaget fortsätter kl 19-20 efter föreläsningen)

Perception -Urban walks in third space är en serie fotografier tagna under promenader i stadsrummet i Miami, Berlin, Göteborg och Kassel som jag gjort fotomontage av bestående av flera lager av bilder ihopsatta till en och sedan avfotograferade med storformatskamera och utskrivna på fotopapper.
Jag har intresserat mig för vad postkoloniala teoretiker kallar postkoloniala tillståndet in-between och särskilt det tredje rummet, som förkroppsligar Bhabhas uppfattning om hybriditet. Två ursprungssituationer konsolilderas i en tredje situation nämligen hybriden. De två ursprungssituationerna är oviktiga menar Bhabha utan det är det tredje tillståndet som för potentiell förnyelse med sig. Jag tänker att jag går i det tredje rummet det här är min perception av den.
Utställningen pågår i Länken 4-28 april.

Livet som lögn visas i Black box 2 – 30 april.

En konstfilm om Maria Eugenia, ett av ”de stulna barnen” som kidnappades i slutet av 1970-talet i militärdiktaturens Argentina och adopterades bort till en familj inom militären. Under sin uppväxt fick Maria Eugenia höra flera motstridiga historier om vad som hänt hennes riktiga föräldrar. Livet som lögn är ett psykologiskt porträtt av en människa med ett påhittat ursprung. I filmen varvas de lögner hon fått höra med den sanna berättelsen och tankar om hur alla dessa historier påverkat Maria Eugenias identitet.Missa inte: 25 april kl 18.00. Konstnärspresentation av Paula Urbano.

Föreläsning 18:00 Vithet i svensk spelfilm Hynek Pallas.

Filmkritikern Hynek Pallas berättar om hur vita svenskar skildras i samtida svensk spelfilm utifrån sin bok Vithet i svensk spelfilm 1989-2010 (2011) och med exempel från dagsaktuella filmer och filmdebatter. Hynek intresserar sig för relationen mellan dagens samhälle, nationen och dess geografiska platser, och synliga och mindre synliga normer samt hur klass, kön och etnicitet samverkar med ras och vithet efter folkhemmets nedmontering.



This entry was posted in Home, news, News. Bookmark the permalink.