Works / Grupputställning OM på Tegen2

Om det som hände, om oss och dem. Att göra om eller berätta om. Om mig och dig och det som är både bortom och nära. I en blandning av undersökningar, politik och minne.

Välkommen att ta del av [OM] – I fyra undersökande berättelser som följer i spåren av mörka minnen, möten och sår, men också av pånyttfödelse.

Vernissage 6/11 kl 17-20

Paula Urbano: Estadio Chile 1974/ Renacimiento (2020), skulptur
Om en av de politiska fångarna som överlevde Pinochets fångläger.
Under processen med videon bad Paula Urbano sin far bryta tystnaden och tala om det han aldrig talat med henne om under uppväxten i Sverige. Om sin tid i Pinochets fångläger. Men Estadio Chile 1974 ska inte läsas som en bokstavlig skildring utan det är en gestaltning av det han kunde berätta om sin tid i häkte, i Pinochets hemliga polis förhörsrum och ifrån Estadio Chile 1974. Den andra delen i diptyken ger ett tidsperspektiv på den gestaltade erfarenheten, och bär titeln Renacimiento, pånyttfödelse.

Maria Backman och Hanna Sjöberg: I Förvar. Skuggan (2020), fotocollage, utskrift på papper

Verket är en del av ett större konst- och forskningsprojekt om flyktingmottagningen i Sverige under andra världskriget. En tid när skogar och landsortsbyar blev platser där den svenska ransoneringsvardagen mötte människor som hade med sig skärvor av katastrofen i Europa.

Antonie F Grahamsdaughter – Resilience – Motståndets politik (2020), video

Videon undersöker Kanadas påtvingade assimilation av urfolken i Kanada. Genom att omvandla ”Den Andra” till sin egen avbild raderas urfolkens unika identitet, kultur och språk. Att skapa Motstånd-Resilience ingår i en tid av nya berättelser om Den Andres historia.

Jacqueline Hoàng Nguyễn: Space Fiction & the Archives (2012) skulptur, foto, video

Om alla var välkomna ja. Verket består av en film och en installation av arkivmaterial i form av fotografier och skulpturer som ger uttryck för sambandet mellan Kanadas hundraårsjubileum och världens första UFO- landningsbana som byggdes inför firandet år 1967. Projektet undersöker på vilket sätt detta monument speglar den nationella identiteten i Kanada och början av multikulturalism som statlig ideologi.

Artist talk sönd 22/11 kl 13

Finissage sönd 29 nov kl 13-17

TEGEN2 Bjurholmsgatan 9b
T-bana Skanstull
öppettider: fre-lör-sön 13-17

TEGEN2 följer folkhälsomyndighetens alla rekommendationer.This entry was posted in Home, news. Bookmark the permalink.