Works / Stockholm County Museum: Kungens Kurva Stories

Kungens kurva stories – Om en plats i förändring

Den 17 september lanserar Stockholms läns museum Kungens kurva stories. Museet har dokumenterat platsen i Huddinge sedan 2019 och nu kan du ta del av berättelserna härifrån direkt i din mobil. Du möter människor som verkar här, deras minnen och tankar om framtiden. Inom bara ett decennium kommer Kungens kurva att se helt annorlunda ut. Platsen har då blivit en av åtta regionala kärnor som vuxit fram tack vare utvecklingsplanen RUFS2050.

Kungens kurva stories baseras på både nyskapat och insamlat material. Museet har varit i kontakt med människor som har berättat om sin relation till platsen idag, vilka minnen som dyker upp från förr och vad de tänker om framtidens Kungens kurva. Sex av berättelserna illustreras genom personliga porträtt: Du får till exempel träffa Anne som driver ett hunddagis i ett litet skogsparti i Kungens kurva, Jesper som hyr en övergiven parkeringsplats för foodtrucks och Sofia som bor hemma med sina föräldrar i villan i Segeltorp för att spara pengar och kanske kunna köpa en av de nyproducerade lägenheterna i Kungens kurva.

Författaren och journalisten Per Wirtén berättar om Kungens kurvas historia och framtid i en digital stadsvandring och konstnären Maria Ängkvist Klyvare berättar om sina offentliga konstverk Lysande tefat som är placerade i rondeller runt om i Kungens kurva. En annan konstnär som medverkar är Paula Urbano som har en personlig koppling till platsen. Hennes nya videoverk PAKTEN visas här för första gången. Det är en konstnärlig betraktelse av Kungens kurva där du lyfts från asfalten och tas med på en tidsresa tillbaka till 1994 och en särskild kväll med en bästis. Men presentationen bygger även på arkiv och historiska källor. Vi får veta mer om IKEA:s tillkomsthistoria och varför just Kungens kurva heter Kungens kurva. Det går också att ana hur framtidens Kungens kurva kommer att se ut.

Kungens_kurva_stories_– Mer info

Besök utställningen:

Kungens kurva storiesThis entry was posted in Home, news, News. Bookmark the permalink.